Мишљење о асанационим мерама при обнављању наставе на Универзитету

medicinskiИнститут за хигијену са медицинском екологијомpdf

Медицински факултет, Универзитет у Београду

Institute of Hygiene and Medical Ecology

University of Belgrade School of Medicine

Dr Subotića 8, 11000 Belgrade, Serbia

Tel  +381 11 3612 762; Fax  +381 11 682852

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Ректорат Универзитета у Београду                                                                 28 април 2020

Предмет: Мишљење о асанационим мерама при обнављању наставе на Универзитету

Поштовани,

С обзиром на припреме за обнављање наставе на Универзитету у Београду у условима текуће пандемије COVID19, предлажем примену следећих асанационих мера, како би се спречило погоршање епидемиолошке ситуације:

  1. Обавезно ношење заштитних маски које прекривају нос и уста све време, на отвореном  и у затвореном простору на факултетима и у ректорату.
  2. Обавезно потпуно опремање свих санитарних просторија на факултетима тоалетним папиром, сапуном , папирним убрусима и 70% етил-алкохолом за дезинфекцију после прања руку.
  3. Обавезну проверу температуре ручним даљинским мерачима свим запосленима и свим студентима пре уласка у амфитеатре, читаонице и друге факултетске просторије. Тренутно удаљавање са факултета и упућивање на лечење и епидемиолошк третман свих који имају повишену температуру. 
  4. Повишен степен одржавања чистоће у свим факултетским просторијама. Радницама на оджавању хигијене треба обезбедити пуну опрему.. Све просторије проветравати повременом краткорочном природном промајном вентилацијом при којој се отварају сва врата и прозори.
  5. Препоручује се запосленима  и студентима да се 70% алкохолом пре сваке употребе пребришу тастатуре компјутера и мобилних телефона, као и повремено пребрисавање површина радних столова.
  6. Забранити руковање, уношење у лице, грљење, и љубљење.
  7. Социјално дистанцирање у условима у којима сви носе маске није обавезно и није потребно у амфитеатрима раздвајати студенте једним седиштем.
  8. Маску носе сви, без изузетка у свим приликама. То се односи и на ректора, декане и све друге руководиоце, као и на наставнике и сараднике у току предавања и вежби.
  9. Није неопходно носити хируршке рукавице. Редовна хигијена руку је довољна.

 

belojevic potpis

 

Проф. др Горан Белојевић

Редовни професор хигијене са медицинском екологијом

Шеф Катедре за хигијену са медицинском екологијом