Висока Техничка Школа

За потребе општинске администрације зграда је саграђена 1871.године на иницијативу тадашњег председника општине Богдана Несторовића, и одборника Александра Николајевића, Јоце Миленковића и Богдана Ђорђевића. Пројекат зграде је израдио Николе Пашић, још 1868. године, касније дугогодишњи председник владе Краљевине Србије и Краљевине СХС. Новац за изградњу општинске зграде је позајмљен од црквеног фонда.

Опширније...

Архимед

Aрхимед из Суракузе је старогрчки математичар, физичар, инжењер и астроном. Иако су само неки детаљи о његовом животу познати, он се сматра једним од водећих научника у антици.

Опширније...

Међународни симпозијум NEUREL 2016, новембар 22-24

У Београду је 22. и 23. 11. одржан тринаести међународни симпозијум за вештачке неуронске мреже и њихове примене, NEUREL 2016.

Опширније...

Успех на Међународном Конгресу о коровима 2016.

Од 21. до 23. септембра у Врднику на Фрушкој гори  одржан је десети Конгрес о коровима на коме су домаћи и страни учесници представили своје научне радове из области проучавања и сузбијања корова.

Опширније...

Пројектовање ветрогенератора мале снаге

Без енергије нема живота, а све већа употреба енергије представља опасност нашој планети! Један од облика енергије који свакодневно користимо је електрична енергија. Она се највише добија сагоревањем фосилних горива у термоелектранама. 

Опширније...

Михаило Петровић Алас

По свом научном раду и резултатима Михаило Петровић Алас спада у највеће српске математичаре. Био је оснивач Београдске математичке школе, а својим радовима утро је пут кибернетици.

Опширније...

Дан школе 13. Октобар

Образовни центар ''13.октобар'' у Костолцу у сарадњи са  Индустријско-енергетским комбинатом ''Костолац'' у 1977.години покренуо је иницијативу  за отварање Центра за ванредне студије при образовном центру ''13.октобар'' у Костолцу, за све струке које постоје у Центру. У свим фазама договарања био је укључен и Секретаријат за друштвене делатности Скуштине општине Пожаревац.

Опширније...

Афлатоксини

Микотоксини су секундарни метаболити плесни који се синтетишу од великог броја једноставних међупродуката примарног метаболизма услед активности различитих ензима. Главне биосинтетске реакције укључују кондензацију, оксидо-редукцију, алкилирање и халогеновање у којима настаје велики број различитих једињења.

Опширније...